Jedno jablko denne udrží lekára na míle ďaleko, no podľa nemeckých odborníkov je v prevencii rakoviny hrubého čreva účinné aj popíjanie džúsu z tohto ovocia. Látky obsiahnuté v ovocí aj šťave totiž podporujú biologický mechanizmus, ktorý počas kvasenia v črevách produkuje protirakovinové látky.
Podľa doktora Dietera Schrenka z Universität Kaiserlautern hrá kľúčovú úlohu pektín. Jeho prítomnosť v črevách zvyšuje obsah butyrátu v trávenej zmesi. A práve butyrát pôsobí chemopreventívne proti vzniku rakoviny hrubého čreva. Butyrát je krátky reťazec mastnej kyseliny.
„Butyrát nielenže slúži ako hlavná výživa pre epitel (výstelku) čreva, ale zrejme zohráva aj dôležitú úlohu v účinnosti prirodzenej vlákniny ako ochrany pred rakovinou hrubého čreva,“ tvrdí doktor Schrenk.
Jeho tím v laboratóriu taktiež preukázal, že pri zvýšenej prítomnosti butyrátu po pridaní jablčného pektínu došlo k zníženiu syntézy histón deacetylázy. Tá pritom výrazne podporuje rast prekanceróznych a nádorových buniek.
„Jablká sú zdrojom prirodzenej vlákniny a polyfenolov s nízkomolekulovou hmotnosťou v západnej strave. Výrobky bohaté na pektín z jabĺk môžu podľa očakávania mať protirakovinové účinky v črevách,“ uviedli nemeckí odborníci.
Štúdia bola publikovaná v odbornom časopise Nutrition.
- Nutrition Volume 24, Issue 4, April 2008, Pages 366-374